La Valltorta
World Heritage per la UNESCO
art rupestre – art llevantí – pintures rupestres – patrimoni de la humanitat
Parc Cultural de
La Valltorta - La Gassulla
L’obrador de D’Armela es troba a 1 km. del Museu de la Valltorta (Tírig). És la seu principal del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla. El Museu de la Valltorta és el centre de referència per a l’art rupestre llevantí, bé declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de 1998. El motiu de la seua ubicació és que al seu voltant es dóna la major concentració d’abrics d’art rupestre de tot l’arc mediterrani.
El Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla (Alt Maestrat) es vertebra al voltant de l’eix imaginari que va del Barranc de La Valltorta al Barranc de La Gassulla, que contenen els abrics més emblemàtics. El Museu de la Valltorta centralitza les visites guiades a més de 30 d’aquests abrics. La qualitat i abundància de figures és la seua característica principal.
Entre els conjunts visitables més espectaculars trobem:
BARRANC DE LA GASSULLA
- Cova Remigia a Ares del Maestrat
- Abric del Cingle a Ares del Maestrat
BARRANC DE LA VALLTORTA
- Abric de Centelles a Albocàsser
- Cova de la Saltadora a Les Coves de Vinromà,
- Cova de Cavalls a Tírig
- Cova del Civil a Tírig
FORA DEL PARC CULTURAL
- Abric de la Covatina a Vilafranca dels Ports
- Abric de Morella la Vella a Morella
- Abric de Rossegadors a La Pobla de Benifassa
El patrimoni més universal de l'Alt Maestrat
Descobriment
L’any 1917 es van descobrir per a la ciència les pintures de la Cova dels Cavalls del Barranc de la Valltorta, al terme de Tírig. El rebombori científic va ser de tal magnitud que aquell estiu es van ajuntar tres expedicions científiques de primer nivell competint per vore qui descobria més abrics i qui publicava que. Les lideraven Obermaier, Cabré i Bosch Gimpera, tots tres referents de primer nivell en el seu temps. El 1935 es va descobrir la Cova Remigia estudiada per Ripoll i Breuil.
La famosa i icònica escena de cacera de la Cova de Cavalls, ho és ni més ni menys, perquè va ser la primera en ser documentada. Va ser reproduïda per tota la premsa, fins i tot a nivell internacional i ha quedat com a símbol de l’art llevantí, igual com pel mateix motiu Altamira ho és de l’art paleolític. Un mèrit que no se’ls pot llevar, però que en cap cas desmereix la qualitat de la resta de jaciments. Tot un món apassionant per descobrir.
Pintures rupestres d'art llevantí
Les pintures rupestres de l’art llevantí estan datades al voltant de 10000 – 7000 a.a.c. En ple neolític, els pintors representaven escenes de figures que molt sovint interaccionaven en moviment. També s’ha identificat la intenció de plasmar el volum aprofitant el relleu de les roques i amb projeccions en el pla per a mostrar profunditat. Pel que fa a la tècnica pictòrica destaca el policromisme i la precisió de les traçades per a capturar el realisme del moviment. Els motius de l’art rupestre llevantí son del més variat. La figura humana apareix en accions de cacera, lluites, execucions, danses, recol·lecció, nomadisme, i encara més. I en el cas dels animals predominen els senglars, cérvols, cabres i bous.
Aquestes pintures rupestres són l’únic vestigi de la forma d’entendre el món d’una cultura desapareguda ja fa molts mil·lenis. Només ens han perdurat les figures sense el context. Per això la seua interpretació és tan complicada. Els majors avanços s’han fet inferint analogies amb cultures prehistòriques que han perdurat fins als nostres dies. De moment no s’ha aconseguit desxifrar el codi per a la completa interpretació del seu simbolisme. És un tema obert de gran controvèrsia científica del que encara s’esperen capítols nous.
L'Alt Maestrat
El Parc Cultural de la Valltorta – Gassulla està ubicat a la comarca de l’Alt Maestrat, la qual es caracteritza per l’abruptuositat. En conjunt es pot visualitzar com part d’una escala natural que baixa fins al mar des de les cotes més altes de les terres aragoneses veïnes. Està formada per una successió de serres travessades per rambles i barrancs que l’han mantingut aïllada del desenvolupament socioeconòmic fins als temps moderns. Això mateix ha fet que presente un magnífic estat de conservació del món rural i natural.
El paisatge actual s’explica a partir de l’acció implacable del clima mediterrani i de la voluntat dels seus habitants de perdurar en el temps. L’erosió ha forçat l’aparició d’innombrables pics feréstecs de roca nua formen un mosaic amb les abundants masses boscoses de roure i carrasca, i amb les terres de cultiu delimitades per l’acumulació secular de les construccions de pedra en sec.
Museu de La Valltorta i visita dels abrics
Prèvia a la visita dels abrics amb pintures rupestres d’art llevantí convé contactar amb el Museu de la Valltorta per a informar-se sobre el calendari, horaris previstos i punts de trobada. Cal tenir en compte que les visites són activitats a l’aire lliure, sempre estan supeditades a la climatologia i poden patir variacions de darrera hora.
Per a saber més: Museu de la Valltorta
Pla de l’Om, s/n 12179 Tírig Tel. 964 336 010
Visita virtual
Visita virtual a alguns abrics, gràcies al Projecte 4D VULL d’Amics Valltorta-Gassulla i liderat per Juan Francisco Ruiz: http://vull.4darterupestre.com/home/0/0/ES