Ametlles

Ametlles i Alimentació funcional

armela – ametlla – almendra – almond – amande – mandel – mandorla

Ametlles del Maestrat

L’ametlla (armela en la parla local) és el fruit de l’ametller o armeler (Prunus dulcis). La seua floració en ple hivern pinta el paisatge de tons rosats que contrasten amb els monòtons grisos i verds de la resta de la vegetació.

La varietat marcona és la més saborosa de totes. El seu reconeixement ha traspassat totes les fronteres i fins i tot els americans n’importen perquè no en tenen cap que aguante la comparació. La marcona del Maestrat és una varietat població amb característiques úniques que fan que el gremi de pastissers i la indústria torronera en tinguen preferència.

5/5
Les ametlles són un aliment natural i saludable.

25 ametlles (30 gr. d'ametlles) diaris es la quantitat recomanada per a beneficiar-se de les seues propietats.

Les ametlles són molt riques en vitamina E, magnesi i manganès, i una  font de fibra, coure, fòsfor i riboflavina.

Una ració de 30 gr. té 13 grams de greixos insaturats "bons", només 1 gram de greix saturat i gens de colesterol. A igualtat de pes, les ametlles són els fruits secs que aporten més proteïnes, fibra, calci, vitamina E, riboflavina i niacina.

Consum responsable

Sempre moderat

L’snack més saludable

Les ametlles són fàcils de conservar, de transportar i de consumir, pel que són molt convenients per a consum en mobilitat, per a recarregar les “piles” entre menjades, per a reduir el cansament en dies d’horaris que no acaben, durant els viatges o en qualsevol moment que ens falta ingerir energia però no tenim temps ni de respirar per a menjar.

Beneficis del consum moderat i continu

Només 25 ametlles
al dia (30 gr.)

 • Acció antioxidant
 • Font de vitamines i minerals
 • Reducció de pes
 • Reducció de colesterol
 • Reducció de la fam
 • Millora del rendiment i resistència
 • Millora de la salut cardiovascular
 • Greixos saludables

Composició nutricional de les Ametlles

En la taula  següent es pot comparar l’efecte de diferents tractaments de preparació de les ametlles amb el seu valor nutricional.

Comparació de propietats nutritives de fruits secs

La taula següent ens permet comparar el valor nutritiu d’una ració de 30 gr dels diferents fruits secs. Es destaquen en roig les aportacions més significatives de cada fruit sec.

Aliment funcional per excel·lència

Les propietats de les ametlles s’han anat descobrint a partir del moment en què més enllà del seu valor nutricional, s’han investigat com a aliment funcional. És a dir, per l’efecte que provoquen un cop assimilats pel nostre organisme les proteïnes, greixos, carbohidrats, vitamines i minerals que les componen.

Les ametlles tenen beneficis increïbles per a la nostra salut, que van molt més enllà de la riquesa nutricional. Aquests beneficis es deriven de la seua composició química i han estat demostrats per nombrosos estudis d’investigació. El seu consum moderat en continu contribueix a la reducció del risc de patir nombroses malalties.

L’estructura típica dels estudis científics es sotmetre mostres representatives de la població a diferents dietes i després comparar durant anys l’efecte d’eixes dietes sobre la seva salut respecte de la mitjana de la població. I es així com s’ha generat l’evidència científica dels següents efectes de les ametlles.

Acció antioxidant

Les ametlles són riques en flavonoides, presents normalment en fruites i verdures. Els flavonoides eliminen els radicals lliures que envelleixen el nostre organisme. Actuen a nivell cel·lular reduint la seva alteració i la conseqüència és que ens mantenim més joves i més resistents a malalties.

A més a més, les  ametlles també contenen catequines que sumen la seua acció a l’efecte dels flavonoides. La catequina ens ajuda a estabilitzar la quantitat de radicals lliures en el nostre sistema. Tenim així que l’acció combinada dels dos reforça la nostra salut i ens manté  més joves.

Prevenció contra càlculs biliars

El consum d’ametlles ha segut associat a una disminució dels riscs de generar càlculs biliars. Sobretot pel seu efecte reductor del nivell de colesterol en sang.

Els càlculs biliars són precipitats salins que es produeixen en la vesícula biliar. Els provoquen nivells elevats de colesterol en sang. 

 Provoquen dolor abdominal, engroguiment de la pell i vòmits. Són més freqüents en dones, persones amb sobrepès i gent gran. En dones, els tractaments hormonals i l’embaràs són factors que augmenten el risc d’aparició de càlculs biliars.

Font de minerals

Les ametlles aporten quantitats significatives de fòsfor, potassi, calci, manganès i magnesi.

El magnesi té un paper essencial en  la producció d’energia.

El manganès és essencial per a l’estructura òssia. La carència provoca pressió alta i problemes de circulació vascular.

Vitamina E

La vitamina E ajuda a reduir la viscositat de la sang, evita la formació de coàguls, millora la circulació sanguínia pels vasos més prims i en conjunt, disminueix el risc de patir problemes cardiovasculars.

 

30 gr d’ametlles contenen 7,69 mg de vitamina E, coneguda com alfa-tocoferol, la meitat de la quantitat diària recomanada. La majoria de les persones només ingereix la meitat del valor diari recomanat.

Vitamina B

La vitamina B juga un paper fonamental en la transformació dels aliments en energia.

Vitamina B1 (Tiamina) (0,06 mg en 25 armeles)   Intervé en la millora del temps de reacció i en la
renovació cel·lular.

Vitamina B2 (Riboflavina) (0,34 mg en 25 ametlles) Mitiga el mal de cap i anul·la els radicals lliures.

 

Vitamina B3 (Niacina) (1,09 mg en 25 armeles)  Redueix l’ansietat, prevé malalties neurodegeneratives (demències) i augmenta el colesterol “bò”.

Vitamina B6 (Piridoxina) (0,04 mg en 25 armeles) Redueix el risc de patir càncer de còlon, millora l’estat d’ànim general i la qualitat del dormir.

Vitamina B9 (Ácid fólic) (13,2 mcg en 25 armeles)  Ajuda a regular l’estat d’ànim. Durant l’embaràs ajuda a mantenir un  creixement saludable del fetus i redueix el risc de patir defectes de naixement.

Energia d’alliberació lenta i pèrdua de pes

La combinació de proteïnes, greixos insaturats i fibra de les ametlles ralentitzen la digestió. Aquest factor fa que l’energia que contenen s’allibere i assimile a poc a poc. Es modulen els pics de glucosa en sang i es manté durant més temps el subministre d’energia a les cel·lules. 

La conseqüència és que ens permet una major resistència en activitats de llarga duració, en millora del rendiment, i en reducció del casament.

A més a més, l’alentiment de la digestió ens manté desperts, redueix la  sensació de tenir fam, ens ajuda a menjar menys, i en combinació a tot l’anterior a perdre pes.

Estudis científics han demostrat la relació entre el consum d’armeles i:

 • millora del metabolisme
 • reducció de la fam
 • reducció de cintura
 • pèrdua de pes

Greixos saludables

Els greixos saludables de les ametlles ajuden a perdre pes i a reduir el nivell de colesterol. S’ha descobert que el consum moderat i continuat d’ametlles redueix el colesterol “roí”, LDL, en el nostre cos i també el greix abdominal.

Els greixos monoinsaturats tenen efecte reconegut sobre la capacitat de regular el colesterol en sang. L’excés de colesterol “roí”, LDL, provoca l’obturació de les artèries mentres que el colesterol ”bò” ajuda a eliminar el “roí” del nostre cos.

Una ració de 25 ametlles (30 gr) contenen  14,98 grams de greix, dels quals  9,46 gr són monoinsaturats, 3,70 gr poliinsaturats i només 1,14 gr saturats.

Es té la idea que les persones amb colesterol alt i amb excés de greix no poden consumir aliments amb greixos ni que siguen saludables. Per contra, s’ha demostrat que persones amb hiperlipidèmia (excés de greix en el cos) a les que es van incorporar ametlles en la seva dieta, van reduir de forma significativa el risc de patir malalties coronàries.

Salut cardiovascular

La fluïdificació de la sang, que redueix el risc de formació de coàguls, junt amb la reducció de la placa de colesterol en les artèries, redueixen el risc d’atacs de cor. L’acció anticoagulant a més a més redueix la tensió arterial i millora la circulació en conjunt.

Reducció incidència de càncer de còlon

S’ha comprovat que l’addició d’ametlles a la dieta redueixen el nombre de focus de cripta aberrants del colon. Es creu que aquestes lesions condueixen al càncer de còlon. Aquest fet indica que el consum d’ametlles continuat podria reduir el risc de patir càncer de còlon.

Scroll to Top